Vervroegd uitkeren van niet-opeisbare geldvorderingen
In de praktijk bestaat met enige regelmaat de wens om een niet-opeisbare erfrechtelijke geldvordering – bijvoorbeeld uit hoofde van de (quasi-) wettelijke verdeling, de ouderlijke boedelverdeling of een (keuze)legaat tegen inbreng – voortijdig af te lossen. In deze cursus wordt stilgestaan bij allerlei civielrechtelijke en fiscale aspecten hiervan. Hierbij passeren de nodige (reken)voorbeelden de revue!
In deze cursus wordt stilgestaan bij allerlei civielrechtelijke en fiscale aspecten hiervan.
Onder meer wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- Hoe wordt een niet-opeisbare erfrechtelijke vordering civielrechtelijk en fiscaalrechtelijk gewaardeerd?
- Wat is het verschil tussen de fiscaalrechtelijke en de civielrechtelijke contante waarde van de vordering?
- Hoe bereken je de (civielrechtelijke) contante waarde van een niet-opeisbare erfrechtelijke vordering en welke rol speelt dat bij het voorkomen van schenkbelasting?
- Wanneer is er bij het voortijdig aflossen van een niet-opeisbare erfrechtelijke vordering civielrechtelijk sprake van een gift?
- Spelen de waarderingsvoorschriften van de Successiewet een rol bij de vraag of er sprake is van een gift? En hoe wordt deze gift vervolgens fiscaalrechtelijk gewaardeerd en in de heffing van de schenkbelasting betrokken?
- Welke rol kan de WOZ-waarde hierbij spelen? Heeft het zin om een glijclausule overeen te komen?
- Welke rol spelen de statistische levensverwachting van de schuldenaar, de daadwerkelijke gezondheidssituatie van de schuldenaar en de marktrente? En hoe om te gaan met een renteloze vordering of een vordering waarop een rente (enkelvoudig of samengesteld) wordt bijgeschreven?
- Wat is de situatie als een vordering met een bovenmatige rente in de zin van art. 9 SW wordt afgelost? Welke rol speelt een renteafspraak op grond van de wet of het testament hierbij?
- Kan samenloop van heffing van schenkbelasting ingevolge art. 1 SW en art. 9 SW (fictieve schenking) plaatsvinden?
Bij de beantwoording van de vragen zullen de nodige (reken)voorbeelden worden behandeld.
"Prachtig onderwerp, duidelijke uitleg, goede voorbeelden!"
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie(s) van de docent(en) en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u naar de bijeenkomst een wettenbundel mee te nemen.
Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op maandag 3 november in het Van der Valk hotel te Utrecht.
Tijd: 14:00 - 17:15 uur.
Prijs: € 395 excl. btw (3 PE).
Doelgroep: (kandidaat-)notarissen.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Loïs van Schie van FBN Juristen via 088 - 22 22 123 of via info@fbn.nl. Op deze cursus zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.