Vruchtgebruiktestamenten en vaststellingsovereenkomsten: wat kan de notaris betekenen?
Als een erflater een flexibel testament heeft gemaakt, kan bij de afwikkeling van de nalatenschap door de langstlevende echtgenoot vaak ook worden gekozen voor de variant van het vruchtgebruiktestament. Wat zijn de - civiele en fiscale - afwegingen bij deze keuze? Binnen welke termijn moet het vruchtgebruik worden gevestigd? En hoe zat het ook alweer met de turboverdeling?
Een zorgvuldige afwikkeling van de nalatenschap (waarbij rekening wordt gehouden met termijnen) is bij vruchtgebruiktestamenten nog extra van belang.
Door middel van een vaststellingsovereenkomst kan onzekerheid of een conflict betreffende een nalatenschap worden beëindigd of voorkomen. Een vaststellingsovereenkomst is een obligatoire overeenkomst waarbij partijen zich verplichten om zich naar een nieuwe rechtstoestand te gedragen. De notaris speelt een belangrijke rol bij de bemiddeling in het kader van de afwikkeling van een nalatenschap. Aandacht voor de rol van de vaststellingsovereenkomst in de boedelpraktijk kan dan ook niet ontbreken.
Bij de behandeling van het vruchtgebruiktestament komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:
- Wat zijn de afwegingen (civiel en fiscaal) bij de keuze voor de variant van het vruchtgebruiktestament?
- Wat is het belang van het vestigen van het recht van vruchtgebruik?
- Waarom kiezen voor een vruchtgebruik in plaats van een legaat tegen inbreng en/of de (quasi-)wettelijke verdeling?
In het cursusdeel over de vaststellingsovereenkomst komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:
- Vaststellen legitieme portie;
- Vaststellen vordering op grond van wettelijke verdeling of ouderlijke boedelverdeling;
- Vaststellen aanspraken verwachter bij een tweetrapsmaking;
- Vaststellen gevolgen inkorting door legitimaris voor andere makingen.
Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus weet u wat de voor- en nadelen zijn van de keuze voor vruchtgebruik in een flexibel testament door de langstlevende echtgenoot. Daarnaast heeft u meer inzicht in de mogelijkheden van het gebruik van de vaststellingsovereenkomst in de het kader van de boedelafwikkeling.
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie van de docent en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u een wettenbundel naar de bijeenkomst mee te nemen.
Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op maandag 19 mei 2025 in het Van der Valk Hotel Utrecht. Let op, de locatie is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Tijd: 14:00 - 17:15 uur.
Prijs: € 395 excl. btw (3 PE).
Doelgroep: (kandidaat-)notarissen.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Loïs van Schie van FBN Juristen via 088 - 22 22 123 of via info@fbn.nl. Op deze cursus zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.