Het boek 5-instrumentarium: opstalrechten, erfdienstbaarheden etc., inclusief veel voorkomende toepassingen bij duurzame energie
In het ochtenddeel van deze cursus worden meer in het algemeen de zakelijke rechten uit boek 5 BW behandeld, o.a. de juridische verschillen tussen erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen en kettingbedingen. Daarbij wordt aan de hand van casuistiek bekeken hoe u dergelijke regelingen het beste in de notariële akte kunt verwoorden om te voorkomen dat er later onduidelijkheden ontstaan.
Verder wordt gekeken naar de verschillende mogelijkheden voor verduurzaming. Denk aan zonnepanelen, windturbines, en collectieve energievoorzieningsinstallaties zoals warmte- en koudeopslagsystemen (WKO); welke toepassingen zijn er en hoe kan e.e.a. in juridische zin goed geregeld worden? In de praktijk gebeurt ook vaak dat (model)teksten door de aanbiedende instanties worden aangeleverd, maar is het notariaat voldoende ingevoerd om hier kritisch naar te kijken én te zorgen dat het beoogde doel wordt gerealiseerd?
Bij warmte- en koudeopslagsystemen (WKO) speelt bovendien nog het volgende: de realisatie en exploitatie van dergelijke installaties wordt meestal uitbesteed aan een professionele WKO-exploitant, die gedurende de afgesproken exploitatieperiode via een opstalrecht de eigendom van de installatie wil behouden. Bij het goederenrechtelijk structureren van de gerechtigdheid tot de installatie, zal de notaris ook rekening moeten houden met de belangen van de gebouwgebruikers die warmte afnemen van de exploitant.
Als een dergelijke installatie wordt gebruikt in een appartementencomplex, speelt daarnaast dat de VVE de grip op de WKO moeten kunnen houden. In gevallen waarin een WKO op meerdere gebouwen wordt aangesloten, is dit mogelijk door specifiek voor dit doel een entiteit op te richten. Hoe houdt de grondeigenaar/VVE/nieuwe entiteit die grip op de WKO? En wat moet er geregeld worden voor het moment waarop de exploitatie door de exploitant – al dan niet voor het einde van de exploitatieperiode – eindigt?
In deze cursus passeren de zakelijke rechten uit boek 5 BW de revue, met de nadruk op de juiste en volledige formulering van dergelijke rechten in notariële akten. In de middag wordt de koppeling gelegd naar het gebruik van het boek 5 instrumentarium in het kader van de energietransitie.
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie(s) van de docent(en) en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u een wettenbundel naar de bijeenkomst mee te nemen.
Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op 13 mei 2025 te Van der Valk Utrecht. Let op, de locatie is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Tijd: 10:00 - 16:15 uur.
Prijs: € 595 excl. btw (5 PE).
Doelgroep: deze cursus is ontwikkeld voor en gericht op (kandidaat-)notarissen. Inschrijving staat ook open voor (Register) Notarisklerken met ruime ervaring op het gebied van registergoederenrecht.
PE-punten: KNB, SOMN op aanvraag.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Boris Bischoff via 088 - 22 22 123 of via info@fbn.nl. Op deze cursus zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.