De notaris en de Natuurschoonwet: onmisbare aandachtspunten, verraderlijke valkuilen en praktische tips voor uw (estate plannings)praktijk
Tijdens deze cursus worden alle voor het notariaat relevante aspecten van de Natuurschoonwet behandeld, zodat u in uw notariële praktijk met een gerust hart kunt adviseren over en werken met de Natuurschoonwet, het Rangschikkingsbesluit van 2021 inclusief het overgangsrecht en de diverse daaruit voortvloeiende civielrechtelijke en fiscaalrechtelijke regels en faciliteiten.
Tijdens de cursus zal onder meer worden ingegaan op vragen als:
- Welke regelgeving is van belang bij de advisering en hoe hangt e.e.a. met elkaar samen?
- Wat zijn de voorwaarden om een landgoed als zodanig te kunnen rangschikken?
- Welke fiscale voordelen brengt de rangschikking met zich mee, niet alleen op het gebied van de overdrachtsbelasting en de erf- en schenkbelasting, maar ook op het terrein van de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting en de wet WOZ?
- Welke aandachtspunten zijn er als het gaat om de huwelijkse voorwaarden of het testament van een landgoedeigenaar?
- Wat zijn de voordelen van het oprichten van een ‘NSW-B.V.’?
Door de uiteenlopende fiscale faciliteiten, ieder met hun eigen voorwaarden en aandachtspunten, is het juist voor de notaris van belang om te weten hoe je optimaal gebruik maakt van deze faciliteiten, onder meer in het kader van de estate planningspraktijk. Daarom zal ook aandacht besteed worden aan de diverse testamentvormen die wel of juist niet kunnen worden gebruikt bij vererving van een NSW-landgoed, alsook de invloed van huwelijkse voorwaarden. Tevens wordt uitgebreid ingegaan op de mogelijkheid van het oprichten van een zogeheten ‘NSW-B.V.’.
Wanneer een rangschikking vervalt, of wanneer anderszins niet voldaan wordt aan de voorwaarden die de Natuurschoonwet stelt, kunnen eerdere fiscale claims alsnog ingevorderd worden. Wat betekent dat voor de notariële praktijk en mogelijke aansprakelijkheid van de notaris? En welke afspraken moeten de erfgenamen onderling maken? Tot slot zal nog worden ingegaan op de waarderingsproblematiek van gerangschikte landgoederen in relatie tot de aangifte erf- of schenkbelasting.
Kortom: een cursus die onmisbaar is voor uw notariële praktijk indien u, zowel incidenteel als structureel, te maken heeft met de rangschikking, overdracht en vererving van landgoederen, zowel in civiele als in fiscale zin.
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie van de docent en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u een wettenbundel naar de bijeenkomst mee te nemen.
Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op 8 april te Utrecht.
Tijd: 13:00 - 17:30 uur.
Prijs: € 495 excl. btw (3 PE).
Doelgroep: (kandidaat)notarissen & ervaren klerken die regelmatig met landgoederen te maken hebben
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Educatie van FBN Juristen via 088 - 22 22 123 of via info@fbn.nl. Op deze cursus zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.