Eerst verbouwen, dan schenken: grote schenkvrijstelling van toepassing?
De tijdelijk verhoogde vrijstelling schenkbelasting voor schenkingen bestemd voor besteding aan de eigen woning blijft, ook nu het einde van de vrijstelling nadert, vragen oproepen. In onze kennisbank BRON is een uitgebreide notitie over de tijdelijk verhoogde vrijstelling opgenomen, en zijn al de nodige vragen beantwoord. Onlangs is op het tabblad vragen over dit onderwerp de volgende kwestie toegevoegd.
Vraag
In januari 2014 heeft kind K (30 jaar) zijn eigen woning verbouwd. Deze verbouwing heeft hij uit eigen middelen betaald. Destijds hebben K’s ouders niet nagedacht over de mogelijkheid dat zij K een belastingvrije schenking van maximaal 100.000 euro zouden kunnen doen in verband met deze verbouwing. Stel dat K’s ouders hem nu alsnog € 100.000 schenken, is deze schenking dan vrijgesteld van schenkbelasting?
Antwoord
Het is onder meer mogelijk gebruik te maken van de eenmalig verhoogde vrijstelling schenkbelasting als een bedrag is geschonken voor de kosten van verbetering of onderhoud van een eigen woning (art. 33 sub 5 SW). De voorwaarden die worden gesteld aan de toepassing van deze vrijstelling zijn dat de schenking moet zijn gedaan onder de ontbindende voorwaarde dat de schenking vervalt voor zover het geschonken bedrag niet in het jaar van de schenking of in de twee daaropvolgende kalenderjaren is besteed aan verbetering of onderhoud van een eigen woning van de begunstigde. Desgevraagd moet met schriftelijke bescheiden worden aangetoond dat het bedrag van de schenking daadwerkelijk door de schenker is betaald, en door de begunstigde is aangewend voor deze verbetering of dit onderhoud.
Nu de verbouwing al heeft plaatsgevonden, kan aan deze voorwaarden niet worden voldaan. De verbouwing is betaald met spaargeld van K, het is niet meer mogelijk het bedrag aan te wenden voor deze verbouwing: de verbouwing is immers al afgerond.
Wat nog wel mogelijk is, is dat de ouders aan K het geld schenken onder de opschortende voorwaarde dat hij daarmee een eigenwoningschuld (geheel of gedeeltelijk) aflost. Deze aflossing moet K dan wel vóór 1 januari 2015 hebben gedaan.
Let op: banken hebben soms een lange verwerkingstijd nodig voordat de betaling daadwerkelijk is afgeboekt van de eigenwoningschuld. Vraag uw bank om meer informatie.
Alle informatie over de verhoogde schenkvrijstellingen in de Successiewet verzameld!
Heeft u behoefte aan een compleet overzicht van de regelgeving, het beleid en toepassingsmogelijkheden op het gebied van de grote schenkvrijstellingen? FBN heeft deze informatie voor u verzameld en georderd in een documentatiemap voor de professional. Ook na 31 december 2014 blijft deze informatie actueel, de eenmalig verhoogde vrijstelling ouders-kind en de inhaalvrijstelling blijven immers bestaan, en de fiscale techniek blijft gelijk.
U kunt de documentatiemap bestellen via het bestelformulier.