Webinar: Artikel 10 SW in het algemeen en de “papieren” schenking in het bijzonder
In dit webinar staat de fictiebepaling van artikel 10 Successiewet centraal. Geïnventariseerd wordt in welke situaties de "koningin van de fictiebepalingen" wel en juist niet van toepassing is, en hoe in bepaalde gevallen de toepassing van artikel 10 Successiewet kan worden voorkomen (denk bijvoorbeeld aan de tijdige aflossing of afkoop van een "ik-opa-schuld"). In het verlengde van—en verweven met—deze algemene bespreking van de ins en outs van artikel 10 Successiewet wordt ook aandacht besteed aan civiele en fiscale aspecten van de in de notariële praktijk veel toegepaste "papieren" schenking. Daarbij passeert uiteraard ook het "artikel 10-besluit" van 18 oktober 2016 (BLKB 2016/130M) de revue.
De docent is als notaris werkzaam in de familiepraktijk; dit webinar geeft u dan ook niet alleen theoretische informatie, maar met name ook praktische tips hoe u uw cliënten kunt adviseren.
Actualiteitsverklaring
Dit webinar is opgenomen in mei 2022 en is nog steeds actueel. Logischerwijs wijken de huidige vrijstellingen en rentes af van die in het webinar. Daarnaast zijn het beleidsbesluit van 15 juni 2022 (nr. 0000013460) en het Kennisgroepstandpunt over de onderhandse renteafspraak (KG:063:2024:5) niet in het webinar verwerkt. Het besluit en andere relevante documenten zijn als cursusdocumenten beschikbaar bij dit webinar.
Volgens het besluit brengt een redelijke wetsuitleg met zich dat een renteafspraak binnen de aangiftetermijn van art. 45 SW wordt gevolgd bij zowel een ouderlijke boedelverdeling als bij de wettelijke verdeling, ongeacht of het testament voorziet in de mogelijkheid dat erfgenamen onderling de rente bepalen of een afwijkende rente overeenkomen. Bij de quasi-wettelijke verdeling wordt de renteafspraak uitsluitend gevolg als het testament voorziet in de mogelijkheid dat de erfgenamen een renteafspraak maken.
In de literatuur en het webinar wordt verdedigd dat een renteovereenkomst waarbij een hogere rente wordt overeengekomen, een schenking ter zake des doods is. Als gevolg hiervan moet de renteovereenkomst persoonlijk en bij notariële akte worden overeengekomen op straffe van verval bij overlijden. De Kennisgroep van de Belastingdienst (KG:063:2024:5) neemt het standpunt in dat ook een onderhandse renteovereenkomst fiscaal wordt gevolgd. In de literatuur wordt geadviseerd de renteovereenkomst desondanks toch bij notariële akte te blijven overeenkomen, omdat anders de civielrechtelijke werkelijkheid en fiscale behandeling van elkaar afwijken (zie Burgerhart, EstateTip 2024/22 en Brinkman, FBN 2024/31).
Cursusmaterialen
De hand-out van de PowerPointpresentatie van de docent en eventuele andere documenten worden na inschrijving met u gedeeld via het portaal MijnFBN.
Praktische informatie
Duur: 2 uur
Prijs: € 225,- excl btw (2 PE).
Doelgroep: (kandidaat-)notarissen.
Kijktijdregistratie
Voor het toekennen van PE-punten na het kijken van een webinar moet het webinar voor minimaal 90% zijn gevolgd. Kijktijd wordt, conform hetgeen in art. 4.8 van onze Algemene leveringsvoorwaarden webinars en andere videocontent is vermeld, alleen geregistreerd als u het webinar zowel kijkt als luistert. Het uitsluitend op de achtergrond afspelen van een webinar is dus niet voldoende om de kijktijd te kunnen registreren en om PE-punten toegekend te kunnen krijgen.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Educatie van FBN Juristen via 088-2222123 of info@fbn.nl. Op dit webinar zijn de algemene voorwaarden van toepassing.