Juridische ontwikkelingen in het appartementsrecht: wetgevingsplannen en belangrijke nieuwe jurisprudentie
Het thema ‘splitsing in appartementsrechten’ staat nog duidelijker op de agenda dan in vorige jaren. Er komt nieuwe wetgeving aan en in de afgelopen twee jaar is er ook de nodige belangrijke jurisprudentie verschenen. Het appartementsrecht staat daardoor (nog) meer (en breed) in de belangstelling. Ook blijkt er in delen van Nederland waar eerst nog niet veel gesplitst werd, meer en meer behoefte te bestaan aan de hiervoor benodigde specifieke kennis.
Deze cursus betreft een verdiepingscursus op het gebied van het appartementsrecht. Voor deelname aan deze cursus is ervaring met (wijziging van) splitsing in appartementsrechten dan ook gewenst.
De docenten behandelen de volgende onderdelen:
- Toekomstige regelgeving vanuit de overheid, met name op het gebied van besluitvorming binnen de VvE en duurzaamheidskwesties. (Voorbereidende) besluitvorming ter zake wordt in de loop van 2025 verwacht. Het demissionaire kabinet Rutte heeft begin 2024 een zogenaamde “versnellingsagenda ” ingevoerd.*
- Inhoudelijke bespreking van een aantal belangrijke uitspraken rond wijziging van splitsing, waaronder in ieder geval de uitspraak van de Hoge Raad uit 2023 die aangeeft dat alle appartementseigenaren moeten meedoen bij bepaalde wijzigingsakten (dus niet via de 80% regeling van art. 5:139 lid 2 BW);
- De Besluitvorming in het kader van “optoppen”;
- Noodzakelijke besluitvorming binnen de VvE vanwege aanpassingen in het gebouw door verduurzaming (warmtepomp voor allen in plaats van “eigen CV”);
- (Eventuele) mogelijkheden tot reparatie van besluitvormings- of comparitiefouten bij akten van (wijziging) splitsing;
- Actuele overige jurisprudentie in ‘appartementsrechtland’.
Deelnemers aan deze cursus worden daarnaast actief uitgenodigd om voorafgaand aan de cursus eventuele eigen rechtsvragen uit dossiers met de docenten te delen.
*Bij splitsingen die op dit moment door u als notaris worden voorbereid is het zinvol om nu al van de plannen kennis te nemen, zodat u hiermee bij het opstellen van een ontwerpakte van splitsing rekening mee kunt houden!
Cursusmateriaal
Het meenemen van een wetboek is gewenst. Er is een presentatie die voorafgaand de bijeenkomst beschikbaar zal worden gesteld.
Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op 10 april 2025 in het Van der Valk Hotel te Breda.
Tijd: 14:00 - 17:15 uur.
Doelgroep: (kandidaat)notarissen, ook toegankelijk voor klerken en notarieel medewerkers die ervaring hebben met splitsingsdossiers en werkzaam zijn in het registergoederenrecht.
Deelname aan de cursus bedraagt € 395 excl. BTW (3 PE punten).
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling educatie van FBN Juristen via 088 - 22 22 123 of via info@fbn.nl. Op deze cursus zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
Docent(en) van deze cursus
mr. Adriaan Helmig
Mr. Adriaan Helmig was 45 jaar als advocaat, notaris en later kandidaat-notaris werkzaam bij Krans Notarissen. Al ruim 20 jaar is hij bovendien actief als docent voor postdoctorale bijscholing aan (kandidaat-)notarissen en cursussen en opleidingen voor juridisch medewerkers, sinds 2017 ook voor FBN Juristen.
mr. dr. Claudia Siewers
Claudia Siewers is na een loopbaan in het notariaat overgestapt naar de volkshuisvesting. Na een geruime tijd als bestuurssecretaris bij Woonbron is zij thans directeur bij VGM NL, de brancheorganisatie voor vastgoedmanagers en VvE-beheerders en wetenschappelijk adviseur bij De advocaten van Van Riet in Utrecht. Zij is te volgen via […]