UBO-onderzoek: valkuilen in de dagelijkse notariële praktijk
Handvatten voor een effectief en efficiënt onderzoek
Leer UBO-onderzoek effectief en efficiënt uitvoeren: herken risico's, pas UBO-criteria toe en bereid u voor op de nieuwe EU-regels
Tip: Deze cursus is praktisch van insteek én interactief, zodat u gericht met uw eigen UBO-verklaring en procedure UBO-onderzoek aan de slag kunt.
In geval van witwassen en financiering van terrorisme wordt vaak gebruik gemaakt van juridische entiteiten en constructies om de identiteit van de uiteindelijk belanghebbende(n) en de ware herkomst van de gelden te verhullen. Daarom schrijft de Wwft UBO-onderzoek voor: een belangrijk onderdeel van het cliëntenonderzoek, nu én onverminderd op grond van de EU-verordening die op 30 mei 2024 is aangenomen!
De insteek van deze cursus is om u handvaten te geven om dit onderzoek effectief en efficiënt uit te voeren. Wat zijn mogelijke risicosignalen? Hoe past u de verschillende UBO-kwalificatiegronden correct toe? Welke valkuilen zijn er? En: wat is het belang van inzicht in de structuur en hoe beoordeelt u de structuur op risico's?
Ook wordt aandacht besteed aan efficiency in het kader van UBO-onderzoek: ‘meer waar moet, minder waar kan’.
Onderwerpen
U leert onder meer over de volgende onderwerpen:
- Hoe richt u de UBO-verklaring effectief én efficiënt mogelijk in?
- Wie verklaart namens de entiteit wie de UBO’s zijn?
- Bent u verplicht om met een UBO-verklaring te werken?
- Hoever moet u gaan met de controle van de UBO-verklaring? Volstaat het UBO-register?
- Hoe verkrijgt u inzicht in de eigendoms- en zeggenschapsstructuur? Hoe beoordeelt u de structuur op risico’s? Wanneer heeft een structuur een verhoogd risico?
- Welke documenten vraagt u allemaal op? En welke niet?
- Wat zijn (verder) de risicosignalen bij het UBO-onderzoek? Waar moet u op letten?
- Hoever moet u gaan bij een 100%-aandeelhouder?
- De verschillende criteria op grond waarvan een natuurlijk persoon als UBO kan kwalificeren, mét de belangrijkste blinde vlekken in de praktijk
- UBO-voorbeelden bij verschillende entiteiten en structuren
- Wanneer komt u toe aan pseudo-UBO’s?
- Hoe richt u het UBO-onderzoek in de OG-praktijk in?
- Timing: wanneer moet het UBO-onderzoek zijn afgerond en wat zijn de gevolgen als u het UBO-onderzoek niet kunt afronden?
- Ongebruikelijke transacties en UBO’s, mede op grond van (tucht)rechtspraak
- UBO-register: raadplegen en terugmelden
- Bewaarplicht
- Afgeven UBO-verklaring aan bijvoorbeeld banken en accountants, verstandig?
- AVG versus UBO-informatie
-
Hoe bereidt u zich voor op de nieuwe EU anti-witwasverordening in 2027? Met onder meer een wijziging van de UBO-drempel, mogelijk lagere drempels bij bepaalde entiteiten, gewijzigde criteria bij stichtingen en een UBO-registratieplicht voor entiteiten van buiten de EU
Vragen kunt u vooraf indienen. De cursus is praktisch van insteek én interactief, zodat u gericht met uw eigen UBO-verklaring en procedure UBO-onderzoek aan de slag kunt.
Leerdoel
Na deze cursus bent u in staat het UBO-onderzoek effectief en efficiënt uit te voeren.
- Effectief doordat u veel voorkomende valkuilen beter kan vermijden: u bent op de hoogte van de mogelijke risicosignalen, begrijpt het belang om inzicht te hebben in de structuur en kan de verschillende UBO-kwalificatiegronden juist toepassen.
- Efficiënt doordat u op het juiste moment de juiste – en geen onnodige (!) – informatie en documenten weet op te vragen. ‘Meer waar het moet, minder waar het kan.’
Doelgroep
Notarissen, toegevoegd notarissen, kandidaat-notarissen, klerken, compliance officers, Wwft-functionarissen en iedere andere medewerker die betrokken is bij Wwft-uitvoering op dossierniveau.
Praktische informatie