Verrekenbedingen en vergoedingsrechten in de notariële praktijk: casuïstiek, rekenvoorbeelden en fiscale aspecten
In deze bijeenkomst praten mr. dr. Marcel Kremer en mr. Theo Reijnen u bij over twee lastige onderwerpen uit het huwelijksvermogensrecht: verrekenbedingen en vergoedingsrechten. De docenten gaan uitgebreid in op de laatste ontwikkelingen op deze gebieden en de manier waarop in het kader van huwelijkse voorwaarden en samenlevingscontracten met deze ontwikkelingen rekening kan worden gehouden. Naast de civielrechtelijke gevolgen van verrekenbedingen en vergoedingsrechten wordt ook stilgestaan bij enkele fiscale aspecten, zoals de aanmerkelijkbelangheffing en de overdrachtsbelasting.
Vergoedingsrechten en verrekenbedingen zijn waarschijnlijk de moeilijkste onderwerpen van het huwelijksvermogensrecht. De wettelijke regeling van vergoedingsrechten stamt uit 2012 en is sinds de invoering van de beperkte gemeenschap van goederen alleen maar belangrijker geworden. Daarnaast zien we in de praktijk dat niet alleen gehuwden en geregistreerd partners met elkaar geschillen hebben over vergoedingsrechten, maar ook ongehuwd samenwonenden.
Behalve vergoedingsrechten kunnen ook (niet uitgevoerde) verrekenbedingen de nodige rechtsvragen opleveren. Meer dan eens zijn de in huwelijkse voorwaarden gemaakte afspraken bij nader inzien onvoldoende helder of hebben echtgenoten er gedurende hun huwelijk geen aandacht aan besteed. In geval van echtscheiding of overlijden kunnen dan ingewikkelde rechtsvragen ontstaan.
Een (kandidaat-)notaris die werkzaam is in de familierechtpraktijk moet hier antwoorden op hebben. De cursus helpt u deze antwoorden te vinden.
In de cursus wordt ingegaan op de civielrechtelijke en fiscaalrechtelijke gevolgen van vergoedingsrechten en verrekenbedingen. Hierbij zal de nadruk liggen op het civiele recht. Er wordt binnen deze cursus onder meer aandacht geschonken aan de volgende onderwerpen:
-
Het systeem van art. 1:87 BW
- De hoofdregels
- Financieren versus investeren
- Afwijken van art. 1:87 BW
- Vergoedingsrechten in de inkomstenbelasting
- Vergoedingsrechten en erfbelasting
- Definities van inkomen en periodiek verrekenbeding
- Verrekenbeding en vaststellingsovereenkomst
- Finaal verrekenbeding en negatief vermogen
- Samenloop finaal verrekenbeding en vergoedingsrechten
Na deze cursus heeft de cursist inzicht in de laatste ontwikkelingen op het gebied van vergoedingsrechten en verrekenbedingen en is hij in staat zijn cliënten adequaat te adviseren op deze gebieden.
De cursus is bedoeld voor (kandidaat-)notarissen met ervaring in de familierechtpraktijk. De cursus is ook geschikt voor klerken met ruime ervaring in het opstellen van huwelijkse voorwaarden en samenlevingscontracten.
Cursusmateriaal
De hand-out van de PowerPointpresentatie(s) van de docent(en) en eventuele andere documenten worden enkele dagen voorafgaand aan de cursus met u gedeeld via het portaal MijnFBN. Tevens verzoeken wij u een wettenbundel naar de bijeenkomst mee te nemen.
Praktische informatie
Tijd: 10:00 - 16:15 uur.
Docent(en) van deze cursus
mr. dr. Marcel Kremer
Mr. dr. Marcel Kremer is als docent notariële vakken verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en is gespecialiseerd in huwelijksvermogensrecht en erfrecht. Hij is gepromoveerd op het proefschrift 'Huwelijk en vermogen' (2013).
mr. dr. Theo Reijnen
Mr. dr. Theo Reijnen studeerde notarieel recht in Leiden en fiscaal recht in Tilburg en heeft jarenlange ervaring in de notariële praktijk. Van 1998 tot 2008 was Theo Reijnen notaris te Haarlemmermeer. Na zijn defungeren als notaris verbond Theo zich aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit, waar hij in 2020 promoveerde. Sinds februari 2021 is Theo verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Al sinds 2011 is hij daarnaast als docent en wetenschappelijk medewerker verbonden aan FBN Juristen te Amsterdam.