Webinar: De bedrijfsopvolging en het borgen bloedlijn, met o.a. aandeelhoudersovereenkomst, kwaliteitseisen, certificering en testamentaire bepalingen
Onder andere de volgende onderwerpen komen aan de orde:
- Voorwaarden Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en Doorschuifregeling(DSR) aanmerkelijk belang
- Toepassing uitsluitingsclausule in de praktijk
- Optimale benutting BOR in de praktijk
- Gecombineerde behandeling van civiele en fiscale aspecten aan de hand van praktijkgevallen
- Borgen “bloedlijn” middels aandeelhoudersovereenkomst, kwaliteitseisen aandeelhouderschap, certificering en familiestatuut alsmede testamentaire bepalingen zoals de tweetrapsmaking
De notaris beschikt na de cursus over een overzicht van diverse civielrechtelijke instrumenten om het volgen van de bloedlijn aangaande de aandelen in de familie BV te waarborgen. Hij krijgt inzicht in de manier van denken van de belastingadviseur bij het optimaal benutten van de fiscale faciliteiten bij bedrijfsopvolging vanwege overlijden of schenking.
Cursusmaterialen
De hand-out van de PowerPointpresentatie van de docent en eventuele andere documenten worden na inschrijving met u gedeeld via het portaal MijnFBN.
Praktische informatie
Dit webinar is opgenomen op 14 augustus 2023 en duurt 1,5 uur.
Prijs: € 125,- excl. btw (1 PE).
Doelgroep: (kandidaat-)notarissen met enige ervaring, en actief, in de DGA/MKB praktijk.
Kijktijdregistratie
Voor het toekennen van PE-punten na het kijken van een webinar moet het webinar voor minimaal 90% zijn gevolgd. Kijktijd wordt, conform hetgeen in art. 4.8 van onze Algemene leveringsvoorwaarden webinars en andere videocontent is vermeld, alleen geregistreerd als u het webinar zowel kijkt als luistert. Het uitsluitend op de achtergrond afspelen van een webinar is dus niet voldoende om de kijktijd te kunnen registreren en om PE-punten toegekend te kunnen krijgen.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Educatie van FBN Juristen via 088-2222123 of info@fbn.nl. Op dit webinar zijn de algemene voorwaarden van toepassing.
Docent(en) van deze cursus
mr. Henk Scholman
Mr. Henk Scholman studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam en was daarna enige jaren werkzaam als advocaat. Na een avondstudie Fiscaal recht aan de Rijksuniversiteit Leiden volgde in 1990 de overstap naar belastingadviseur. Eerst bij KPMG Meijburg & Co en later bij Lentink De Jonge accountants en belastingadviseurs. Als belastingadviseur is Henk vooral actief in de DGA praktijk.
mr. dr. Theo Reijnen
Mr. dr. Theo Reijnen studeerde notarieel recht in Leiden en fiscaal recht in Tilburg en heeft jarenlange ervaring in de notariële praktijk. Van 1998 tot 2008 was Theo Reijnen notaris te Haarlemmermeer. Na zijn defungeren als notaris verbond Theo zich aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit, waar hij in 2020 promoveerde. Sinds februari 2021 is Theo verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Al sinds 2011 is hij daarnaast als docent en wetenschappelijk medewerker verbonden aan FBN Juristen te Amsterdam.